میکروبیولوژی

دستورالعمل نمونه گیری برای انجام آزمایش قند خون

آزمایش قند خون به روش­های مختلفی انجام می­شود که هر کدام برای موارد خاصی به کار می­رود.

دستورالعمل نمونه­گیری قند خون ۲ ساعته بعد از غذا

کلیات

آزمایش قند خون ۲ ساعت پس از غذا، آزمایش با ارزشی برای غربالگری بیماری دیابت می­باشد. این آزمایش در افرادی که دارای علائم دیابت مانند پلی­دیپسی و پر ادراری و یا در افرادی با قند ناشتای غیر طبیعی نیز استفاده می­شود. هم­چنین در ارزیابی پاسخ به درمان و مانیتورینگ داروهای مصرفی در بیماران مبتلا به دیابت قابل انجام است. لازم به ذکر است که مصرف داروهایی که بر نتیجه آزمایش اثر می­گذارند باید بررسی شود. لذا به منظور صحت هر چه بیش­تر گزارش آزمایش، باید اطلاعات مربوط به مصرف داروها توسط بیمار، از وی اخذ گردد
توصیه قابل ارایه به بیماران

  • براساس دستورالعمل­های انجمن دیابت آمریکا توصیه می­شود فرد قبل از انجام آزمایش رژیم غذایی متعادل از لحاظ کربوهیدرات (محتوی ۱۰۰ گرم کربوهیدرات) داشته باشد. اگر در سه وعده غذایی که روزانه میل می­کنید مقدار کافی نان و برنج موجود باشد، این مقدار قند به بدن شما خواهد رسید، در غیر این صورت می­توانید از موادی مانند خرما، کشمش، نان و برنج در وعده­های غذایی خود استفاده کنید.
  • روز قبل از نمونه­گیری از ساعت ۶ تا ۱۱ شب شروع ناشتا بودن خود را طوری برنامه­ریزی کنید که موقع مراجعه به آزمایشگاه ۱۲ ساعت از شروع ناشتا بودن گذشته باشد. زمان ناشتایی نباید کمتر از ۸ ساعت و بیشتر از ۱۶ ساعت باشد. مصرف آب به میزان کافی توصیه می­شود.
  • بهتر است که نمونه­گیری را قبل از ساعت ۱۰ صبح شروع کنید و از انجام آن در ساعت دیرتر در حد امکان خودداری شود (مگر به دستور پزشک).
  • در مورد مصرف دارو و یا تزریق انسولین صبح روز آزمایش و طی دو ساعت انجام آزمایش با پزشک معالج هماهنگ نماید.
  • در طی ساعات ناشتایی از نوشیدن چای و قهوه پرهیز نمائید. نوشیدن آب در حد لازم مانعی ندارد.
  • پس از اینکه نمونه خون برای اندازه­گیری قند خون ناشتا از شما گرفته شد، صبحانه میل نمایید. حتی­الامکان صبحانه هر روزه را همراه خود آورده و در آزمایشگاه صرف نمائید. توصیه می­شود که صبحانه حاوی حداقل ۷۵ گرم مواد قندی باشد.
  • زمان شروع خوردن صبحانه ساعت را یادداشت کنید. نمونه­گیری دقیقا ۲ ساعت پس از زمان مذکور انجام می­پذیرد.
  • قبل از انجام نمونه­گیری و در حین ۲ ساعت آمادگی اکیدا از مصرف دخانیات اجتناب نمایید، زیرا باعث افزایش سطح گلوکز خون می­گردد.
  • پس از اتمام صبحانه، از خوردن هر نوع خوردنی و آشامیدنی خودداری نمایید. نوشیدن آب در حد لازم مانعی ندارد.
  • قبل از انجام نمونه­گیری و در حین ۲ ساعت آمادگی، از انجام ورزش سنگین و هرگونه فعالیت بدنی غیرمعمول خودداری نمائید.
  • مصرف استامینوفن قبل از آزمایش ممکن است باعث افزایش کاذب قند خون شود، بنابر این توصیه می­شود که در صورت مصرف، موضوع را به پزشک اطلاع دهید.

بهتر است نمونه آزمایش­های ناشتا صبح اول وقت تهیه شوند (به جز مواردی که توسط پزشک معالج یا آزمایشگاه تعیین می­گردد).

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا