خون شناسی

خون کامل چیست؟

توصیف :

  • یک واحد خون کامل شامل ۴۵۰ ml خون و ۶۳ ml ماده ضد انعقادی و نگهدارنده است. هماتوکریت آن به طور متوسط ۴۴%ـ۳۶% است. خون کامل در یخچالهای ویژه ای در دمای c 6-1 نگهداری می شود. مدت نگهداری خون کامل بوسیله سرعت افزایش شمارش گلبولهای قرمز، ۲۴ ساعت پس از تزریق مشخص می گردد که باید بطور متوسط ۷۵% و یا بیشتر باشد. به همین علت مدت نگهداری خون کامل به ماده نگهدارنده مصرف شده، بستگی دارد .
  • مدت نگهداری خون حاوی سیترات ـ فسفات ـ دکستروز CPD) )21 روز و مدت نگهداری خون حاوی آدنین ـ CPD (CPDA-1) 35روز است.
  • خون کاملی که بیش از ۲۴ ساعت نگهداری شود، حاوی میزان کمی پلاکت یا گرانولوسیت زنده می باشد.
  • البته پس از ۲۴ ساعت نگهداری خون کامل، تنها سطوح فاکتور VIII، ۱۳% کاهش می یابد؛ ولی سطح فاکتورهای V، VII، X، فیبروینوژن، آنتی ترومبین III، پروتئین c و s  تفاوت بارزی ندارد.
  • فرم دیگری از خون کامل، خون کامل تعدیل شده است که بوسیله برگرداندن پلاسما به گلبولهای قرمز، پس از جداسازی پلاکت ویاکرایوپرسیپیتات آن به دست می آید. خون کامل تعدیل شده حاوی مقادیر کمتری فیبرینوژن است؛ ولی خواص انعقادی آن مشابه خون کامل ذخیره شده است.

 
 
موارد مصرف :
خون کامل هم قابلیت حمل اکسیژن و هم توانایی افزایش حجم خون را دارد. مورد مصرف اولیه آن برای بیمارانی است که خونریزی فعال داشته، بیش از ۲۵% از کل حجم خونشان را از دست داده اند و در خطر ایجاد شوک هموراژیک می باشند.
 مصرف خون کاملی که کمتر از ۷ روز نگهداری شده است، جهت جلوگیری از هیپرکالمی در تعویض خون نوزادان سودمند است.
 
موارد منع مصرف و احتیاط :
     خون کامل نباید برای مبتلایان به کم خونی مزمن تجویز شود زیرا حجم خون در گردش در این افراد طبیعی است و تنها نیاز به افزایش حجم گلبولهای قرمز دارند؛ به چنین بیمارانی برای کم کردن خطر افزایش بار حجمی باید گلبول قرمز متراکم داده شود.
     واکنش های همولیتیک، انتقال عفونت های ویروسی (مانند ویروس هپاتیت، ایدز و سیتومگال) و واکنش های آلرژیک و تب دار از جمله عوارضی هستند که هنگام انتقال خون، همیشه باید در نظر گرفته شوند.
میزان َو نحوه تجویز :
در یک فرد بالغ تزریق یک واحد خون کامل، هموگلوبین را g/dl 1 و هماتوکریت را حدود ۴ ـ ۳% افزایش  می دهد. در کودکان تزریق خون کامل به میزان ml/kg8باعث افزایش هموگلوبین به میزان g/dl1 می شود.
خون کامل باید با استفاده از فیلتر خونی تجویز گردد. سرعت تزریق بستگی به وضعیت بالینی بیمار دارد ولی تزریق هر واحد خون نباید حداکثر بیش از ۴ ساعت طول بکشد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا